Vanhoucke kiest voor Yaskawa robotlascel | Automatisering | PMA

2021-12-01 04:18:18 By : Ms. polly wu

Het Belgische familiebedrijf Vanhoucke Machine Engineering in Moorslede (West-Vlaanderen) produceert landbouwmachines in eigen beheer, van milieuvriendelijke onkruidbestrijding met thermische/mechanische methoden tot oogst- en verwerkingsmachines voor groenten. Het machinepark van Vanhoucke is recentelijk uitgebreid met een Yaskawa ArcWorld robotlascel om de stijgende productieaantallen mogelijk te maken.

Engineering Manager Maarten Vanhoucke houdt zich voornamelijk bezig met de software, met het programmeren van de machines en het instellen van de verschillende machines en de lasrobot. Daarnaast zorgt hij voor het oplossen van problemen in het machinepark en treedt hij op als ICT-dienstverlener. Een zeer gevarieerd takenpakket, eigen aan het werken binnen een familiebedrijf.

Het idee om een ​​robotlascel aan te schaffen ontstond enkele jaren geleden toen Vanhoucke enkele oude handlingrobots kocht uit het faillissement van een ander bedrijf. Twee jaar geleden heeft Maarten een van die robots omgebouwd tot lasrobot, puur om het concept te testen. Het werd duidelijk dat voor de vele kleine series van 30 tot 50 stuks met veel variatie een lasrobot uitkomst zou bieden. Met dit in het achterhoofd nam Vanhoucke contact op met alle robotbouwers. Op sommige feesten kwamen ook cobots aan bod. Nadat een cobot was getest, werd besloten dat dit niet de juiste oplossing was. Vanhoucke besprak ook cobots met Yaskawa. Vooral de ArcWorld lascel in het assortiment van Yaskawa sprak hem aan.

“Yaskawa was de partij die het snelst antwoordde”, zegt Maarten Vanhoucke. “Het is heel prettig als je iets verstuurt, dat je binnen een dag antwoord krijgt met de informatie. Dat sprak ons ​​erg aan.” Vanhoucke bezocht vervolgens het bedrijf Polet, dat een Yaskawa-lascel gebruikt, waar duidelijk werd dat dit was wat ze zochten. “Het complete plaatje klopte”, zegt Vanhoucke. De ArcWorld-cel bij Polet is compacter, Vanhoucke koos voor het grootste model.

De ArcWorld cel is in november 2020 opgeleverd en na enkele aanpassingen is deze nu volledig operationeel in productie. In de lascel wordt een grote diversiteit aan producten verwerkt. Door de toenemende vraag worden landbouwmachines in steeds grotere aantallen geproduceerd en worden alle onderdelen in de ArcWorld-cel gelast. Alles wordt eerst door een lasser op de lastafel voorbereid en vervolgens in de robotcel geassembleerd om volledig te worden gelast.

Alle lasprogramma's zijn nu opgeslagen in de robotcel. Zo zou in theorie een goedkope vakantiewerker zonder lasopleiding de lascel het werk kunnen laten doen met een druk op de knop. Elk onderdeel komt elk jaar terug, dus met alle opgeslagen lasprogramma's zou het volgend jaar heel gemakkelijk moeten zijn om dezelfde onderdelen opnieuw te lassen.

“Het was echt nodig om het machinepark te vernieuwen. We werken aan automatisering om de eindgebruiker te ontzorgen. Het was tijd om naar onszelf te kijken, hoeveel meer we kunnen doen met het personeel dat we nu hebben, onze productie flink uitbreiden zonder meer mensen aan te nemen”, zegt Maarten Vanhoucke. “Goed personeel is erg moeilijk te vinden en duur. Zeker op de lasafdeling is dat niet eenvoudig. Enerzijds kan de robot het werk aan en anderzijds creëren we een aangenamere werkomgeving voor de lassers. Zo zijn we over het algemeen productiever.”

Vanhoucke is nog bezig om alle nieuwe machines beter te leren kennen en alle programma's voor de verschillende onderdelen te installeren. Het begon met de nieuwbouw, gevolgd door een CNC-boorlijn, CNC-zaaglijn en nu de Yaskawa-lascel. “Met het ArcWorld-principe heb je alles: de zaklamp, reiniger, meting. De mensen die er omheen werken hebben geen last van de robot die aan het lassen is. Het totaalbeeld was goed”, zegt Maarten Vanhoucke. “Ook hebben we in de lascel een camera geplaatst met een scherm ernaast zodat je de robot goed kunt volgen.” Op de cel staat een signaalzuil: als de robot aan het lassen is is hij oranje, als er een foutmelding is is hij rood en als het gelaste product klaar is is hij groen.

Vanhoucke produceert tientallen producten met honderden configuraties, een zeer gevarieerde productie. Het is een specifieke nichemarkt met seizoensartikelen, waardoor het soms alle hens aan dek is en de lascel enkele weken stil kan staan. Door een goede voorbereiding en programmering zijn alle machines echter direct inzetbaar wanneer dat nodig is.

Blijf op de hoogte van het laatste IA-nieuws en ontvang elke twee weken een e-mail.

Deze editie bevat: 'Promoting technology', 'Shifting poles' en 'ATEX, alles duidelijk?'

Bent u nog niet bekend met Automatie | PMA? Vraag hier uw proefabonnement aan en ontvang 2 gratis proefnummers.

© 2021 Automatisering | PMA. Alle rechten voorbehouden.